Heb jij wel eens van vrienden of kennissen gehoord dat ze een SOA (seksueel overdraagbare aandoening) hadden? Die kans is vrij klein. Het is doorgaans toch iets waar mensen zich nog altijd voor schamen. Zoiets hebben is natuurlijk niet prettig, maar het komt redelijk veel voor. Zo is er bijvoorbeeld chlamydia, de kans dat je daar wel eens va gehoord hebt is best groot. Jaarlijks krijgen er in Nederland namelijk zo’n 60000 mensen mee te maken. Niet niks is dat.
De stelling voorkomen is beter dan genezen gaat natuurlijk ook in dit geval op. Op scholen wordt er gelukkig veel aan seksuele voorlichting gedaan. Altijd veilig vrijen is belangrijk. Ook wanneer het om orale seks gaat, de aandoening kan namelijk via die weg worden overgedragen. Het vervelende van chlamydia is dat het bij veel mensen helaas onopgemerkt gaat.
Ze kunnen er dus jaren mee rondlopen zonder het te weten. In veel gevallen hebben mensen er namelijk helemaal geen klachten van. Ze kunnen het dan wel aan veel mensen doorgeven en zo kan dit zich snel verspreiden. De groep die hier het meeste mee te maken krijgt zijn jongeren tussen de 18 – 25 jaar. En vooral voor vrouwen is het oppassen, verminderde vruchtbaarheid of zelfs onvruchtbaarheid is helaas een risico van chlamydia.
Azitromycine een antibiotica dat kan worden gebruikt
Voordat er een daadwerkelijk diagnose gesteld kan worden dat iemand daadwerkelijk te maken heeft met chlamydia, moet er een test gedaan worden. Er wordt een test gedaan wat vervolgens naar het laboratorium verzonden wordt. Daar kan worden vastgesteld of het inderdaad deze bacterie betreft. Een arts zal dit alles eerst willen weten voordat er met antibiotica gewerkt wordt. Het betreft vaak azitromycine, wat de bacterie kan bestrijden. Maar ook zal een arts vaak verzoeken om met bedpartners af te spreken en door te geven dat deze diagnose gesteld is. Het kan namelijk de verspreiding beperken.